Мох на покрівлі — як йому запобігти та як з ним боротися

Мох на покрівлі — як йому запобігти та як з ним боротися

Мох на покрівлі — питання не лише естетичного характеру. Хоча він не спричиняє покрівлі великих пошкоджень, його неконтрольоване зростання може негативно вплинути на будівельні матеріали, оскільки мох накопичує вологу. 

Тому перед покупкою варто з'ясувати, які з них стійкі до заростання мохом — наприклад, керамічна або цементна черепиця з ангобованою  чи глазурованою поверхнею. Однак, якщо покрівля вже заросла, ми підкажемо, як позбутися цієї проблеми.

Мохи та лишайники люблять затінені, захищені від вітру скати покрівлі, особливо на північній стороні, біля високих дерев. Соки листяних дерев, таких як липа або клен, є ідеальним середовищем для таких рослин. 

Появі моху сприяє також невелика кількість сонячного світла, кисле середовище та всі види органічних забруднень: листя, пилок, пил. Окрім того, якщо форма покрівлі є складною та має численні вигини, ризик накопичення моху в менш вентильованих областях збільшується.

Як захиститися від моху на покрівлі?

Дуже хороший захист від моху — це високоякісна керамічна ангобована (NUANCE®) і глазурована (FINESSE®), а також цементна черепиця зі спеціальним захисним покриттям, наприклад, DURATOP PRO ® марки CREATON. Якщо ваш будинок розташований недалеко від зелених зон і місць з підвищеною вологістю, окупляться інвестиції у вдосконалену черепицю. Вода та вітер легко видалять бруд з її гладкої, слизької поверхні. 

Водночас покрівля, виконана з натуральної керамічної та цементної черепиці з пористою поверхнею, при сприятливих умовах поростає мохом і зазвичай вимагає чищення приблизно через сім років. Щоб захиститися від «зеленого питання», також  потрібна правильна вентиляція покрівлі.


Ефективна вентиляція скату покрівлі

Простору, що дозволяє вільно пропускати повітря від карниза до гребня, може бути недостатньо.

Одним зі способів ефективного провітрювання покрівлі, особливо великих площ, є встановлення вентиляційної черепиці, що створює додаткові місця для надходження повітря під покриття. Проте оптимальним рішенням є сполучення гребня, підгребеневої вентиляційної черепиці та гребеня, встановлених за допомогою системи FIRSTFIX®, запатентованої компанією CREATON. 

Це рішення захищає конструкцію від вологи й проникнення дощу та зменшує силу вітру під час шторму. Окрім того, FIRSTFIX® дозволяє застосовувати дешевший і швидший метод кріплення гребенів за допомогою спеціальних скоб з нержавіючої сталі, без застосування бруса та потреби у використанні кронштейнів.

 

Як видаляти мох і доглядати за покрівлею?

Якщо мох вже з'явився, можна замовити професійну послугу з чищення покрівлі або зробити це самостійно з належною обережністю. Вибір методу залежить від типу покриття та ступеня засмічення: за допомогою грубої щітки (пориста черепиця) або мийки високого тиску (гладкі покриття, що піддаються пошкодженням). 

Після чищення покрівлі варто використовувати спеціальну хімічну суміш. Вона ретельно знищить систему коріння моху та захистить покрівлю від повторного розростання колоній. Для прихильників природніших рішень рекомендуємо покривати ділянки, що поросли мохом, 9% розчином оцту та після сушіння механічно видаляти зів'ялий мох.

Регулярне видалення бруду та профілактичні заходи, такі як просочення скату засобами, що захищають від моху й плісняви, сприятимуть тому, що ваша покрівля матиме міцнішу конструкцію та буде окрасою будинку протягом багатьох років.

НАШІ ПРОДУКТИ

Виберіть відповідну групу продуктів і знайдіть продукт, який вас цікавить. Знайдіть потрібну черепицю.